Kahjuritõrje juhendid

Must mamba

Dendroaspis polylepis

Geograafiline asukoht

Must mamba
  • Musta mambat leidub Aafrika lõunaosas

Välimus

  • Kahe suure suu esiossa kinnitunud mürgihambaga
  • Tugevate hammastega mõlemas lõualuus
  • Täiskasvanud must mamba kasvab keskmiselt 2,5 meetri ja maksimaalselt 4,5 meetri pikkuseks
  • See madu on tegelikkuses värvuselt hallist oliivikarvani, heledamate soomustega pea ümber
  • Nimetus tuleneb suu sisemuse mustast värvusest
  • Peenike ja väga väle
  • Suuteline saavutama kiiruse 20 km/h

Ussimürk

  • Väga mürgine. Väga neurotoksiline - mürgitab närvikudet - aga ka kardiotoksiline - põhjustab südamelihase seiskumist

Elutsükkel

  • Paaritumine toimub hiliskevadel või varasuvel (Aafrikas oktoobrist detsembrini).
  • Pärast paaritumist pöördub isane tagasi oma pessa.
  • Emane muneb 10 kuni 20 muna.
  • Noor must mamba on sünnist alates sõltumatud ja võimelised roti suurust saaki püüdma.

Eluviis

  • Must mamba kipub elama võsas, kuid mõnikord leidub neid ka põõsastes ja väikestel puudel.
  • Häirimata elab samas pesas mitu aastat.
  • Toitub peamiselt lindudest ja närilistest ning jahib aktiivselt päeval või öösel.
  • Must mamba on väga agressiivne ja ründab ilma põhjuseta.
  • Võimeline üles tõstma kuni kolmandiku oma pikkusest.

Erakliendid

800 3003 (Eestist kõned on tasuta)

E-R: 9.00 - 16.30

Saatke meile teade