Kahjuritõrje juhendid

Lärmakas aafrikarästik

Bitis arietans

Geograafiline asukoht

Lärmakas aafrikarästik
  • Kõige tavalisem ja levinum madu Aafrikas; leidub kogu mandril, v.a kõrbes ja tihedalt metsaga asustatud aladel.

Välimus

  • Kaks suurt mürgihammast ülemise lõualuu eesosas.
  • Tugevate hammastega mõlemal lõualuul.
  • Keskmiselt umbes 1 m pikkune, kuid väga lai; on nähtud üle 40 cm laiuseid.
  • Pea tömp ja ümmargune ning palju laiem kui kael ja keha; kujult peaaegu kolmnurkne.
  • Lõualuul enamasti kaks mürgihammast ja mõlemaid saab kasutada.
  • Värvus varieerub vastavalt geograafilisele asukohale, kuid peal on tavaliselt kaks tumedat vööti; üks pealael ja teine silmade vahel.
  • Värvus varieerub tuhmkollasest helepruuni ja isegi oranži või punakaspruunini. Isane isend võib olla erekollase ja kuldse mustriga.
  • V-kujulised märgid esinevad üle kogu seljaosa, kuid saba poole muutuvad heledamaks.
  • Iirise värv varieerub kuldsest hõbehallini.
  • Kõhualune on kollane või valge mõnede tumedamate laikudega.

Ussimürk

  • Äärmiselt mürgine ja üks toksilisemaid. Tsütotoksiline ehk rakke hävitav ja neurotoksiline ehk ründab ohvri kesknärvisüsteemi.

Hammustus

  • Haavale tekib kaks hambajälge ja haav on valulik.
  • Paistetus tekib 10 kuni 30 minuti jooksul.

Elutsükkel

  • Emased toodavad isaste ligimeelitamiseks feromooni.
  • Toovad ilmale suure hulga poegi; keskmiselt 50 või 60.
  • Vastkoorunud maod on 12 kuni 18cm pikad.
  • Vastsündinute peas on kuldne muster.

Harjumused

  • Üldiselt kivisel karjamaal, kuna tegemist on laisa liigiga, kes loodab oma kaitsevärvusele.
  • Elab peamiselt maismaal, kuid head ujujad, kes suudavad ka ronida.
  • Võib sageli näha peesitamas jalgradade läheduses ja kipuvad sissetungija juuresolekul paigale jääma.
  • Äärmiselt altid hammustama ja võimelised ründama väga suurel kiirusel ja umbes ühe kolmandiku oma kehapikkuse kauguselt.
  • Peamiselt öise eluviisiga.
  • Toitu otsivad ja jahivad vastumeelselt; tõenäolisemalt varitsevad saaki 'kui see mööda läheb'.
  • Toitub imetajatest, lindudest, sisalikest ja kahepaiksetest.

Erakliendid

800 3003 (Eestist kõned on tasuta)

E-R: 9.00 - 16.30

Saatke meile teade