Kahjuritõrje juhendid

Euroopa või Euraasia mäger

Meles meles

Välimus

 

Mäger
  • Mägral on väike pea, lühike, tihke kael, lühike saba ja väikesed silmad.
  • Mägral on eriline musta-valge triibuline pea, valgete karvadega kõrvaotstes.
  • Looma pikkus on peast sabani kuni 750 mm, saba pikkus 150 mm.
  • Mäger kaalub 8 - 10 kg, kuid isane mäger on emasest veidi suurem.
  • Euroopa mäger esineb enamasti Lääne-Euroopas ning paljudes kohtades Aasias.

Elutsükkel

  • Mäger paaritub kogu aasta jooksul, kuid normaalselt kinnitunud ja arenenud viljastatud munarakud jäävad emakasse kuni talveni.
  • Pärast munarakkude jõudmist emakasse kestab riinus 6-7 nädalat
  • Mägra pesakonna suurus on 1 - 5 poega, kuid tavaliselt 2 või 3
  • Mägrapoegi imetatakse maa all kuni 8 nädalat ning nad tulevad välja alles kevadel.
  • Pojad võõrutatakse 12-nädalastena.
  • Emane mäger saavutab seksuaalse küpsuse 12-15 kuu jooksul, kuid isane mäger ei saa seksuaalselt küpseks enne oma teist eluaastat.
  • Kuigi mägra tavaline eluiga peaks olema 12-15 aastat, surevad paljud enneaegselt haiguste, veepuuduse ja inimtegevuse tõttu.

Harjumused

  • Mäger on omnivoorne ja tema põhitoiduks on vihmaussid. Ta sööb ka mardikaid, nälkjaid, putukavastseid, hiiri, puuvilja ja paljusid taimesibulaid.
  • Mäger on öise eluviisiga ning tuleb välja toitu otsima vaid hämaras.
  • Mäger elab urustruktuurides, kus on mitu täiskasvanud isast ja emast ning 1-2 pesakonda
  • Mõnesid urge kasutatakse uuesti mitmete generatsioonide poolt, mille tulemuseks on mitmed sissekäigud ja kambrid, ning on teada, et need katavad suurt maa-ala
  • Mäger ei maga talveund, kuid muutub sel ajal vähemaktiivseks.
  • Teatud riikides on nii mägrad kui nende urud kaitse all.

Erakliendid

800 3003 (Eestist kõned on tasuta)

E-R: 9.00 - 16.30

Saatke meile teade